Zo schrijf je een overtuigende biografie 

Wil je als muzikant serieus genomen worden in de (Drentse) muziekwereld? Dan kun je niet zonder een goede biografie. Met een bio presenteer jij jezelf aan je publiek. Maar minstens zo belangrijk: je maakt daarmee vaak ook de eerste indruk op professionals, zoals boekers en de pers. 

Daarom ga je er eens goed voor zitten. Tijd om die tekst op papier te knallen. Maar: waar schrijf je eigenlijk over? Hoe zorg je dat jouw identiteit als muziekact goed naar voren komt in je tekst?

Een goed geschreven, overtuigende artiestenbiografie geeft jou als muzikant of act een professionele uitstraling. Of je nu een biografie schrijft voor je website, presskit, social media-profiel of een persbericht: je wilt direct de juiste indruk maken. Daarom geeft Poppunt Drenthe praktische tips voor het schrijven van een overtuigende biografie. 

Wat zet je allemaal in een bio?

Als muzikant schrijf je misschien graag teksten voor je muziek. Toch is het op papier zetten van je verhaal en ontwikkeling als act is andere koek. Of je nu een bio schrijft voor jou als solo-muzikant of als band. Het kan helpen om de volgende structuur aan te houden voor je biografie: 

  • Introductie
  • Muzikale reis
  • Hoogtepunten en prestaties
  • Huidige projecten en toekomstplannen 
  • Praktische info 
Intro: wat maakt jou uniek? 

De introductie van je biografie is belangrijk. Het geeft je de kans om direct een sterke eerste indruk te maken. Vertel in een paar zinnen wie je bent, waar je vandaan komt, hoe lang je muzikaal actief bent, welk genre je speelt en wat je onderscheidt van andere artiesten. 

Met de introductie zet je jouw unieke identiteit als artiest neer. Vind je het lastig om te beginnen? Start dan eerst eens met het bedenken van kernwoorden die jouw muziek of jou als act kenmerken. Een goede intro is niet te lang en juist kort maar krachtig. 

Muzikale reis

Nu is het tijd om in de ontwikkeling van je carrière te duiken. Vertel bijvoorbeeld wat jou inspireerde om muziek te gaan maken en hoe je muzikale stijl zich heeft ontwikkeld. Benoem hier ook de eerste belangrijke stappen uit je muzikale carrière. Denk aan de eerste succesvolle optredens of je eerste release. 

Hoogtepunten en prestaties

Besteed ook kort aandacht aan de hoogtepunten uit je carrière. Denk aan optredens op grote festivals of belangrijke podia, gewonnen prijzen of specifieke media-aandacht. Hiermee laat je zien dat jouw muziekcarrière serieus genomen wordt. 

Blik op de toekomst

Sluit af met een vooruitblik naar de toekomst. Zit je volop in de studio-opnamen voor een nieuw album? Staat er een tournee gepland? Of heb je andere noemenswaardige projecten lopen? Hiermee laat je zien waarmee je nu bezig bent en wat je toekomstplannen zijn. 

Praktische info

Sluit je biografie af met de meer praktische info. Dit is informatie die je wel wilt delen, maar die je rustig als opsomming kunt noteren. Denk aan: 

  • Samenstelling act of band: namen muzikanten en de instrumenten die zij bespelen
  • Discografie: overzicht van uitgebrachte demo’s, singles en albums
  • Contactgegevens: contactpersoon, telefoonnummer en e-mailadres 
  • Media-kanalen, zoals: website, Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Spotify, Apple Music, Bandcamp, Soundcloud en dergelijke
Houd voor je biografie rekening met deze schrijftips 

We zeiden het al, de biografie is vaak het eerste visitekaartje dat mensen van jou zien. Daarom is het belangrijk dat je de juiste toon zet. Lees de volgende tips voor een overtuigende bio daarom zeker even door. 

  • Voorkom dat je biografie leest als een minutieuze opsomming van feiten (en bandwisselingen!). Geef je creatieve geest de vrijheid en wees creatief! Maar pas op: overdrijf niet. Zorg dat je bio past bij jouw status als muziekact. 
  • Houd het kort maar krachtig. De gemiddelde aandachtsspanne van een lezer is niet zo lang. Liever een vlot geschreven, beknopte tekst dan een slaapverwekkende geschiedenis van je volledige muziekcarrière. Maximaal één A4 is echt lang genoeg. Less is more. 
  • Zorg ervoor dat je biografie actueel blijft. Benoem jaartallen en specifieke momenten daarom concreet, in plaats van te schrijven: “dit jaar staat artiest A op Lowlands”. 
  • Schrijf nooit in de ik-vorm, maar in de derde persoon: “Artiest A speelt…”. Daarmee is je tekst het beste bruikbaar voor promotie door concertorganisatoren en media. 
  • Ze liggen altijd op de loer: clichés. Ja, iedere act heeft een eigen geluid. Dat hoef je niet te schrijven, want het zegt zo weinig. Probeer origineel en getrouw te omschrijven wat jouw sound typeert. 
  • Zorg voor een persoonlijke, maar ook professionele tekst. Laat je bio nalezen op spel- en typefouten. Onthoud dat je deze tekst nog jarenlang online kunt tegenkomen. Zorg dus dat je 100% achter de inhoud staat. 
  • Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan eens wat biografieën van andere artiesten. Wie weet helpen ze je op weg. 
Aan de slag met je artiestenbio

We hopen dat je met deze praktische tips aan de slag kunt met je artiestenbio. Onthoud dat een biografie nooit af is. Je carrière staat niet stil, dus zul je ook regelmatig weer even een blik moeten werpen op je bio. Het schrijven van een goede, actuele biografie is echt een investering die zich zal terugbetalen in kansen. 

Worstel je na het lezen van dit artikel nog steeds met je bio? Neem dan contact op met Poppunt Drenthe. Als je wilt brengen we je graag in contact met professionals die jou kunnen helpen!

In beeld

Samenvatting

Zo schrijf je een overtuigende biografie als artiest. Hulp nodig bij je bio? Check de praktische tips van Poppunt Drenthe.

Tips of tricks? Graag!

Wil je meer weten of heb je interessante ideeën voor Stichting Poppunt Drenthe? Neem dan contact met ons op, we drinken graag een kopje koffie of thee met je! 

Oud Ander Nieuws

Je hebt al onze berichten bekeken.