Als je een fanbase wilt opbouwen, je muziek bekend wilt maken en ervaring wilt opdoen als artiest, zijn live optredens een must. Maar hoe regel je succesvol optredens? Want optredens regelen kan best een uitdaging zijn.
Het vraagt om een combinatie van netwerken, een goede voorbereiding en een professionele aanpak. In dit artikel bespreken we de do’s en don’ts die je zeker in gedachten moet houden bij het regelen van shows.
Do’s: zo regel je succesvol optredens
We zetten 4 tips op een rij die je helpen om op een succesvolle manier optredens binnen te slepen:
- Netwerk opbouwen
- Professionele aanvraag sturen
- Zet online platforms in
- Aanvraag opvolgen
Een sterk netwerk opbouwen
Een groot deel van het regelen van optredens draait om wie je kent. De muziekwereld voelt soms klein, het kan echt een ‘ons-kent-ons’ cultuur zijn. Dat lijkt misschien lastig als je nog niet ‘in het wereldje’ zit. Gelukkig kun je de kans om geboekt te worden vergroten door relaties op te bouwen met andere muzikanten, organisatoren en podia.
Hoe? Bezoek optredens, netwerkborrels en andere muziekevenementen om mensen te ontmoeten. Ga bijvoorbeeld naar lokale open mic-avonden of concerten. Maak een praatje met de programmeurs en artiesten. Zorg dat je opvalt als iemand die graag wil optreden. Je zult ervaren dat het laten zien van interesse in de lokale scene vanzelf nieuwe deuren opent.
Benader de programmeurs van lokale cafés en festivals in de regio met de vraag of ze nog artiesten zoeken voor een openingsoptreden. Veel cafés, bars en lokale evenementen staan open voor nieuwe artiesten en bieden een laagdrempelige manier om live-ervaring op te doen.
Stuur een professionele aanvraag
Wist je dat de manier waarop jij jezelf presenteert in je communicatie echt verschil maakt? Een goed opgestelde mail met een professionele perskit maakt meteen een sterke eerste indruk.
Programmeurs en organisatoren ontvangen graag informatie, zoals een korte bio, professionele persfoto’s en een link naar je muziek. Lees in deze artikelen hoe je een overtuigende biografie schrijft en waarom professionele persfoto’s zo belangrijk zijn.
Als het mogelijk is, zorg dan ook zeker voor een live video of nodig programmeurs uit voor aankomende optredens in de buurt. Een programmeur wil namelijk altijd weten hoe jij je als live act presenteert voor publiek, voordat hij je zal boeken.
Tip: pas je aanvraag aan voor het specifieke podium of festival. Neem de tijd om te onderzoeken waarom jij als muziekact past bij het evenement en benoem dat in je communicatie.
Gebruik online platforms
Online platforms kunnen je helpen om optredens te vinden en om jezelf te promoten bij organisatoren. Denk bijvoorbeeld aan platforms zoals Bandintown, ReverbNation of Gigmit. Deze platforms bieden vaak oproepen aan voor artiesten die willen optreden op festivals, showcases of lokale evenementen.
Maak daarom een professioneel artiestenprofiel op deze websites en houd oproepen in de gaten. Zorg ervoor dat boekers een goed beeld krijgen van wie je bent. Goede foto’s, muziek en live video’s zijn ook hier weer een must.
Volg je aanvraag op
Heb je na een paar weken geen reactie op je aanvraag gekregen? Dat is niet zo gek, want boekers en programmeurs worden dagelijks bestookt met tientallen mails en telefoontjes. Het lukt het niet om op iedere aanvraag te reageren. Trek daarom de aandacht met een vriendelijke follow-up.
Met nadruk op vriendelijk. Volg je aanvraag netjes op: stuur na enkele weken een beleefde herinnering als je nog geen reactie hebt ontvangen. Natuurlijk kun je er ook een telefoontje aan wagen. No guts, no glory!
Don’ts: veelgemaakte fouten bij het regelen van optredens
De volgende veelgemaakte fouten wil je zeker niet maken als je meer shows wilt regelen.
- Onvoorbereid contact opnemen: neem geen contact op met podia of festivals voordat je klaar bent om te spelen. Boekers willen een goed beeld van wat ze kunnen verwachten van jouw muziekact. Heb je nog geen demo’s, alleen maar video’s met slechte geluidskwaliteit of amateuristische foto’s? Dan verkleint dat je kansen op een show aanzienlijk. Een onprofessionele aanvraag wordt echt niet serieus genomen.
- Geen research doen: iedere locatie heeft zijn eigen doelgroep en profiel. Daarom heeft het vaak geen zin om een algemene aanvraag te sturen naar alle podia in de regio. Stel je voor dat je als singer-songwriter interesse toont in een heavy metal festival. Niet echt de match die je zoekt…
- Overdrijven in je communicatie: natuurlijk is het goed dat je overtuigd bent van je eigen kunnen, maar zorg dat je altijd geloofwaardig blijft. Overdrijf daarom niet in je zelfpromotie. Bluf niet over aantallen volgers of prestaties die je niet behaald hebt. Een uitverkochte tournee achter de rug, terwijl je net begint? Nee, daar prikken boekers snel doorheen.
- Onprofessioneel gedrag: onthoud dat geduld een schone zaak is. Onbeleefdheid of ongeduldigheid in je communicatie werken echt averechts. Ga niet drammen als je niet direct antwoord krijgt van een programmeur. Podia en festivals krijgen vaak honderden aanvragen binnen. Onbeleefd reageren of pushen verpest niet alleen je kans op een optreden, maar schaadt ook je reputatie.
Succesvol live shows regelen
Je ziet: het regelen van optredens vraagt tijd, geduld en een professionele aanpak. Je kunt je kansen aanzienlijk vergroten door te netwerken, goed voorbereid te zijn en vriendelijk te communiceren. Met live optredens groei je niet alleen muzikaal, maar bouw je ook een sterkere connectie met je publiek op. Houd vol, dan kom je er echt!